SAMEN IN HET ATELIER

HET SOCIAAL THERAPEUTISCH ATELIER

INDIVIDUEEL GERICHT MET SOCIALE DOELSTELLING: EEN SOCIALE VAARDIGHEIDSVORMING VOOR KINDEREN

MSpelkunst_atelier_01et name voor kinderen met een sociale vraagstelling, zijn wij, vanwege toenemende vraag, een nieuw initiatief gestart: het sociaal therapeutisch Atelier. We werken in de huispraktijk met twee therapeuten in een kleine groep (3-6 kinderen), waardoor elk kind die persoonlijke coaching kan genieten, precies daar, op dat vlak waar de actuele behoefte ligt. Het therapeutisch proces blijft hierdoor steeds maatwerk, omdat we elk kind vanuit diens individuele vraag begeleiden, rechtstreeks in het sociale proces. De activiteiten en ritmiek in gezamenlijkheid zijn expliciet voedend voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van elk deelnemend kind.

Deze aanpak is op dezelfde therapeutische leest geschoeid als de individuele sessies, mede daardoor zeer werkzaam. Voor de kinderen behoeden we het persoonlijke, ontspannen en speelse karakter in een geborgen samenzijn, waarin gezamenlijk en individueel werk elkaar af zullen wisselen in spel, kunstzinnig werk en verhaal.

Atelier_13Bij de mens in ontwikkeling gaan alle denkwerk en lichamelijke activiteiten procesmatig hand in hand. Denken en fysiek werk hebben een diepgaande uitwerking op elkaar. Daarom zijn onze sessies zodanig opgebouwd, dat wij de kinderen op al deze gebieden uitdagen en begeleiden om tot ontwikkeling te komen. In elke sessie. Er ligt dan ook steeds ’n bewust verband tussen elke fysieke opdracht en denkwerk dat we van ze vragen. Dit is een individueel intens proces. Elk kind behoeft hierin zijn of haar eigen tempo van opname en verwerking. Zodoende ondersteunen we de individuele ontwikkeling èn het sociale proces.

De kleinschalige ateliergroep biedt voor kinderen met een sociale vraag extra toegevoegde waarde, tijdelijk of meer structureel, naar behoefte.

VOORWAARDE TOT DEELNAME

We nemen de kinderen aan in de ateliergroep nadat zij de diagnostische fase bij ons hebben doorlopen, waardoor wij concreet kunnen aansluiten bij hun specifieke vraag.

Het therapeutisch proces is steeds maatwerk.
Oudergesprekken blijven dus ook bij deelname aan het Atelier individueel periodiek plaatsvinden.

Frequentie: tweewekelijks op woensdagmiddag van 13.00-15.30 uur.
Groepsomvang: 3-6 kinderen.

Atelier_12

Bewust vindt het therapeutisch Atelier niet wekelijks plaats, maar tweewekelijks. Dat heeft meerdere redenen: de kinderen behouden zo om de week een vrije woensdagmiddag, heel belangrijk. In principe is de Ateliergroep een variatie op onze individuele therapie, met dezelfde therapeutische werking, afgestemd op de vraag van het deelnemende kind. Het Atelier komt dan ook in principe in plaats van de therapie, die je normaal gezien wekelijks volgt. Belangrijke afwegingen, omdat je kind voldoende tijd nodig heeft om ervaringen te kunnen verwerken. Zo kunnen ervaringen een plekje krijgen, en de werkzaamheid beklijven. De volgende keer kunnen we dan voort ‘bouwen’.

Indien er specifieke behoefte toe blijkt, kan er eventueel ook gekozen worden voor een individuele therapiesessie in de tussenliggende week. De afronding van elk therapeutisch proces vindt individueel plaats.

HOE VERTEL IK MIJN KIND OVER SPELKUNST

Spelkunst_atelier_02Soms vind je het wellicht moeilijk om je keuze naar je kind toe te verantwoorden. Juist een korte en duidelijke uitleg werkt krachtig en overtuigend. Dat voelt lekker veilig voor ze.
Wat betreft de buitenwereld houden wij het altijd eenvoudig: zoals de kinderen voor Spelkunst therapie aan vriendjes, op school, of aan familie vertellen dat ze een ‘uurtje gaan spelen’, kunnen ze nu, als ze willen, vertellen: ‘ik ga naar het Atelier!’ Heerlijk toch, op je woensdagmiddag. Op je vrije middag doe je namelijk vaak iets fijns, iets dat jou goed doet. Of dat nu muziek is, je sport, toneel of: atelier! En hoe dat dan precies je welzijn bevordert, speelt naar de buitenwereld toe geen rol.

“Beschouw het als een geschenk aan je kind..

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien